Nieuws

23-11-2021

Hans de Boer zal half december het bestuur van Huis van Vriendschap verlaten, hij is dan aan het eind van zijn termijn als penningmeester gekomen. Met enthousiasme en volle inzet heeft hij Huis van Vriendschap verder helpen ontwikkelen. Hans, dank je wel! Gelukkig nemen we niet helemaal afscheid: Hans blijft ons met zijn kennis en expertise steunen als extern adviseur.
Chris de Ruyter draait inmiddels mee in het bestuur en zal Hans de Boer opvolgen als penningmeester. Ook Chris heeft veel ervaring met jongeren. We zijn blij dat we in hem een fantastische opvolger hebben gevonden. Chris, van harte welkom!

Chris de Ruyter

21-10-2021

Een gezellige groep vrijwilligers is bezig de oude vakantiehuisjes – voor zover mogelijk – te slopen. Inmiddels is er al weer een container vol. En als bonus hebben we maar liefst 365 euro kunnen incasseren voor de koperen leidingen!

21-10-2021

Kleine Kapel Noetsele heeft een eerste stap gezet in het aanbieden van mogelijkheden om gezamenlijke maaltijden aan te bieden. Zij hebben voor hun eerste gezamenlijke maaltijd de vrijwilligers van Huis van Vriendschap uitgenodigd. Een leuk en lekker initiatief wat de vrijwilligers erg konden waarderen.

18-06-2021

We mochten de CDA-fractie van de gemeente Hellendoorn ontvangen vandaag! Ondanks dat het vrijdagmiddag is én snikheet, was de voltallige fractie gekomen om zich te laten informeren over Huis van Vriendschap. Met plezier hebben we verteld over alle ontwikkelingen en onze plannen om 4 appartementen te reserveren en 6 tiny houses voor jongeren te plaatsen. Er is door zoveel mensen al veel werk verzet. Een rondleiding over het terrein hoort er natuurlijk bij, op de foto zie je de CDA’ers voor het groentetuintje staan. Wil Kaljouw beantwoordt daar enkele vragen. Ondanks de hitte, een mooie informatieve middag. Goed om met elkaar in gesprek te zijn!

Fractielid Roy Zijlstra overhandigt een attentie aan Wil Kaljouw als dank voor het bezoek
CDA-fractieleden bekijken het terrein van Huis van Vriendschap

 

 

 

 

De CDA-fractieleden bekijken een te renoveren appartement

 

06-05-2021

We zijn bezig met de renovatie van de appartementen. Gerdinand Piksen helpt ons als adviseur bij het maken van tekeningen en berekeningen. Op de foto zie je bestuursleden Wil Kaljouw en Hans de Boer samen met Gerdinand Piksen een appartement bekijken.

21-04-2021

Op het terrein van Huis van Vriendschap aan de Noetselerweg in Nijverdal wordt hard gewerkt. Niet alleen door een ploeg vrijwilligers maar ook door het wijkteam van Aveleijn Nijverdal. Aveleijn biedt ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking. Elke vrijdag werken 5 mensen samen met begeleider Joost Kogelman. We hebben een mooie
samenwerking en allebei hetzelfde maatschappelijke doel. We hebben hart voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Doordat Aveleijn bij Huis van Vriendschap haar dagbesteding heeft, staan ze midden in de maatschappij. Wij vinden het fantastisch dat we met zoveel hulp van vrijwilligers en organisaties al zover zijn. Het terrein ziet er nu al veel beter uit dan toen we het kochten.

Het wijkteam van Aveleijn heeft vele klussen verricht, van een laurierhaag planten tot het afbreken van een schuurtje. Nu is het team bezig hout van de dode bomen te kloven zodat deze verkocht kunnen worden als haardhout. Omdat
we ook financieel wel wat hulp kunnen gebruiken, grijpen we alle mogelijkheden aan. Met de verkoop van open haardhout en tuinfakkels hopen we op een mooie opbrengst.
De tuinfakkels worden nu gemaakt zodat u ze straks tijdens de heerlijke zomermaanden kunt gebruiken. Binnenkort verkrijgbaar!

 

19-04-2021

Afgelopen week hebben we weer een bijzondere week mogen beleven. Het bestuur van Huis van Vriendschap heeft een overleg met diverse gemeenteambtenaren aangegrepen om, coronaproof, ons terrein te kunnen laten zien. Het vergadert natuurlijk wat makkelijker op een stoel aan een tafel maar lopend over het terrein ging ook prima! Men was enthousiast over het terrein en de voortgang. Mooi ook om de vragen die er waren te kunnen beantwoorden. Wordt vervolgd!

 

24-03-2021

Vrijwilligers van het Huis van Vriendschap zijn bezig met het rooien van dood hout. Samen met medewerkers van Aveleijn wordt gezorgd voor mooi gekloofd haardhout. Er zijn weer partijen te koop!

Vrijwilligers houden coronaproof koffiepauze. Het bestuur waardeert hun inzet enorm en heeft lekkere koffiebroodjes gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

06-03-2021

Op het terrein van Huis van Vriendschap staan nog enkele dode bomen die gerooid mogen worden. Met de afdeling groen van de gemeente Hellendoorn hebben we doorgenomen wat we mogen doen. Op de foto zie je dat vrijwilligers bezig zijn met het rooien van dode bomen. Zelfs ‘kleine vrijwilligers’ doen mee!

 

Zodra de bomen gekapt en gekloofd zijn, willen we deze als open haardhout verkopen.
Dus is je voorraad hout deze winter behoorlijk geslonken en kun je wel weer een voorraadje
gebruiken? Neem even contact met ons op. Jij blij, wij blij!

20-02-2021

 

 

Vrijwilligers zijn druk bezig om de appartementen te renoveren .

Het bestuur van Huis van vriendschap is hier aanwezig bij een werkoverleg.

 

 

 

28-12-2020

De laatste nieuwsbrief van het jaar 2020 is uit. We kijken terug op een bewogen ‘corona-jaar’. Desondanks hebben we enorm veel kunnen doen. Niet alleen achter de schermen, ook op het terrein werden door velen de handen uit de mouwen gestoken.

Klik op deze link om de nieuwsbrief te lezen

 

16-11-2020

Na de fantastische medewerking van Scholengemeenschap Reggesteyn, zijn er nog een paar boomstronken blijven staan.
Om het terrein helemaal klaar te maken voor de eerste huisjes moeten de stronken uit de grond gehaald worden. Vrijwilligers zijn hiermee bezig.
Elke keer wordt het terrein weer een stukje mooier!

 

 

 

 

 

 

13-10-2020

Praktijkleerlingen Reggesteyn ontginnen terrein Huis van Vriendschap.

(Klik op de afbeelding om naar het verslag te gaan van RTV Oost)

 

07-10-2020

Op woensdag 7 oktober vond een praktijkdag van scholengemeenschap Reggesteyn Rijssen plaats op het terrein van de stichting Huis van Vriendschap. 22 leerlingen met als specialisatie groenvoorziening kregen onderwijs en staken samen met vrijwilligers van het Huis van Vriendschap de handen uit de mouwen om het verlopen terrein weer een mooi aanzien te geven. Met veel plezier werd samen gewerkt. Want wat is er nu mooier dan samen in de praktijk ervaring opdoen? Vrijwilligers zorgden voor de
catering en het ophalen en terug brengen van de leerlingen. Het vervoer werd mede mogelijk gemaakt door autobedrijf Beltman uit Rijssen. Een bijzonder geslaagde dag.

 

 

 

 

 

 

 

02-10-2020

Het opruimen en snoeien van het terrein is in volle gang.

 

30-09-2020

Vandaag hadden we een plezierig gesprek met Jacoba de Jong van Vluchtelingenwerk in onze gemeente Hellendoorn. Met Henk Veenstra hebben we in de afgelopen tijd verkennende gesprekken gevoerd. Vluchtelingenwerk en Huis van Vriendschap gaan samen werken om statushouders een kans te geven Nederlands te leren en werkervaring op te doen in het project ‘Noabers van ver’. Projectleider Jacoba keek vandaag rond op ons terrein en zag dat er al diverse vrijwilligers hard aan het werk waren. Zij is enthousiast over Huis van Vriendschap. Zo proberen we onze visie uit te dragen en verbindingen in de samenleving te leggen.

 

26-09-2020

Luister naar Hetty Nijmeijer op HOi fm, deel 1

Luister naar Hetty Nijmeijer op HOi fm, deel 2

 

25-09-2020

Zaterdagmorgen 26 september vertelt Hetty Nijmeijer in HOI Reggebreed radio tussen 10 en 12 uur iets over de vorderingen van Het Huis van Vriendschap aan de Noetselerweg in Nijverdal. Er wordt inmiddels hard gewerkt om het terrein mooier te maken! Te gast is o.a. ook Nico Akkerman stagecoördinator voor het praktijkonderwijs op Reggesteyn. Hij is in die functie betrokken bij het Huis van Vriendschap: een grote groep leerlingen komt woensdag 7 oktober stage lopen op het terrein.

24-09-2020

We zijn op zoek naar een fotograaf! Er gebeurt momenteel zoveel op het terrein, we zien het langzamerhand steeds mooier worden. Die ontwikkeling zouden we ook graag in beeld laten zien. Daarom zoeken we een fotograaf, iemand die plezier heeft in fotograferen en af en toe de voortgang van ons Huis digitaal wil vast leggen. Zeker nu woensdag 7 oktober een groep leerlingen komt helpen op ons terrein, zouden we het heel fijn vinden als hier foto’s van gemaakt worden, ook voor de leerlingen zelf is dit erg leuk.
Zin om mee te doen? Stuur ons even een berichtje dan nemen we contact met je op!

17-09-2020

Het Huis van Vriendschap barst op dit moment van leven! Vrijwilligers klussen op het terrein, ruimen de huisjes leeg, er hangt een vrolijke sfeer: we knappen de zaak samen op! Vandaag kwam Henk Smalbrugge om te kijken hoe we de achterste vier appartementjes kunnen renoveren zodat ze weer bewoonbaar worden. Een eerste aanzet! Deze appartementjes zijn bedoeld voor volwassenen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld omdat ze burn-out zijn en een rustige omgeving nodig hebben.

16-09-2020

Vandaag hadden we een mooi gesprek met praktijkbegeleider Hans Steen van het Erasmus Praktijkonderwijs. Ons terrein is zo mooi, zelfs als de herfst begint. Vrijwilligers waren aan het werk om struiken te snoeien, je kunt nu goed zien dat er al wat meer ruimte komt. Hans is enthousiast als hij ziet hoeveel werk er nog gedaan moet worden en welke kansen dit jongeren biedt om het groene vakwerk in de vingers te krijgen.

 

07-09-2020

Het terrein wordt opgeruimd!
Met een aantal vrijwilligers wordt op woensdag een begin gemaakt met het opschonen van het terrein. Er moet veel gebeuren. Een paar bomen zijn dood gegaan deze zomer, deze moeten gerooid worden. Er moet vakkundig gesnoeid, paden begaanbaar gemaakt, een straatje gelegd, kortom, werk genoeg om het terrein wat toonbaar te krijgen. Na de zomer hebben we contact gezocht met praktijkscholen in de regio om zo leerlingen de kans te bieden ervaring op te doen. Juist voor de leerlingen van het praktijkonderwijs is het prettig als zij in een rustige omgeving zonder druk kunnen werken. En voor Huis van Vriendschap is een paar extra handen zeker welkom. De stagecoördinatoren reageren stuk voor stuk enthousiast op de doelstelling van onze stichting. Afgelopen maandag 7 september hadden we een overleg met Nico Akkerman, stagecoördinator van Reggesteyn.

13-09-2019

Het bestuur van Huis van vriendschap heeft de afgelopen tijd nogal gepuzzeld over de exploitatie. Wij hebben met diverse experts de exploitatie bekeken. Verantwoord nieuw bouwen, wat we zo graag willen, blijkt lastig dit moment. Daarom hebben we gekeken naar wat er wel mogelijk is. Dan blijkt renoveren van de bestaande huisjes een reële optie. We hebben inmiddels met diverse bedrijven gesproken.
Vandaag hebben we een gesprek gevoerd met Hans Westra, directeur van Zekerzorg, om te kijken of wij deze huisjes zo kunnen opknappen dat ze geschikt zijn voor jongeren. Er komen al regelmatig aanvragen bij ons binnen.
Zoals je op de foto kunt zien (Hans Westra en onze penningmeester Hans de Boer), hebben wij een goed gesprek met elkaar gehad.
Onze volgende stap is met de gemeente verder overleggen, dat gaat binnenkort al gebeuren. We houden je op de hoogte!

 

25-02-2019

Vrijdag 25 februari 2019 was een bijzondere dag. Bijna iedereen die betrokken is bij het Huis van Vriendschap kwam samen om met elkaar te vieren dat de grond is gekocht en we nu echt verder kunnen. In het oude kerkelijk bureau achter de pastorie verzorgde de lunchgroep een heerlijke en feestelijke lunch. In de stijl van Huis van Vriendschap werden broodjes gekocht bij ‘De Sterkerij’ in Rijssen (waar jongeren kansen geboden worden).
Hetty memoreerde de geschiedenis van het Huis van Vriendschap.
Francien had een mooi onderdeel voorbereid: iedereen liep in stilte over het terrein en kon daarna in een paar woorden opschrijven wat hij opgemerkt had. Het was prachtig weer, de eerste krokusjes waren al zichtbaar. De toekomst was voelbaar…

feestelijke lunch
Francien legt de wandeling uit
Francien steekt kaars aan
Hetty memoreert geschiedenis huis van vriendschap tijdens lunch
lunchgasten komen op de fiets
lunchgasten schrijven over het terrein
resultaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28-01-2019

Op 28 januari 2019 ondertekenden voorzitter Wil Kaljouw en secretaresse Hetty Nijmeijer de koopovereenkomst bij notaris Ter Braak in Nijverdal.
De grond naast de pastorie aan de Noetselerweg is gekocht. Nu kunnen we verder!

 

25-01-2019

Maandag 28 januari gaan we naar de notaris voor de overdracht van de grond. Dit is een hele mooie stap in het verwezenlijken van onze wens om mensen tijdelijk een plek te bieden, zodat ze weer een stap naar een mooi leven kunnen zetten. Nu de grond in eigendom komt, zijn we ook druk aan de slag gegaan om te kijken welk type huisvesting het meest geschikt is, hiervoor hebben we al oriënterende stappen gezet. We kijken naar de stijl, het moet goed passen in de omgeving, maar ook is de kwaliteit en de prijs belangrijk. Er is een keuze tussen  bouwen van huisvesting die minstens 50 jaar mee kan en een meer tijdelijk karakter, te denken aan minimaal 15 jaar. We zijn met o.a. de PGNijverdal en de gemeente Hellendoorn in gesprek en gaan de komende periode het doel van het Huis van Vriendschap uitdragen bij vele andere partijen bijvoorbeeld de woningstichting, het cliëntenplatform, zorgorganisaties en de provincie. Belangrijk zijn ook de bedrijven binnen onze gemeente om mee te helpen onze wensen te realiseren. Kortom, we willen het Huis van Vriendschap uitdragen bij alle inwoners van onze gemeente.
Naast woongelegenheid voor mensen die even een pas op de plaats willen maken en met nieuwe energie weer op weg gaan, willen we een aantal woonplekken realiseren voor jongeren in onze gemeente die met een stukje professionele begeleiding na ongeveer een half jaar een mooie basis hebben gelegd om weer verder te gaan met hun toekomst.
We wensen en hopen dat het Huis van Vriendschap door velen in de gemeente een warm hart wordt toegedragen.
Heeft U vragen, ideeën of bent U enthousiast geworden en wilt U een steentje bijdragen? Laat het ons weten, samen bouwen in een enthousiast team is mooi werk!

4-12-2018

We hebben inmiddels toezeggingen gekregen voor de helft van de aankoopkosten van de grond naast de pastorie, (het oude vakantieparkje van Mondeel zogezegd). In januari kan de grond aan ons overgedragen worden. Mits wij met de rest van het geld over de brug komen! We hebben veel geloof en vertrouwen nodig, we willen God volgen in Zijn plan met dit Huis. We blijven bidden en vertrouwen dat het Huis zó zal worden, zoals Hij het bedoeld heeft. Als een gebedsverhoring mochten we een gesprek met mogelijk nieuwe financiers hebben waardoor de aankoop van de grond dichterbij kan komen. We danken God dat Hij deze mensen op ons pad geeft. Wat een spannende onderneming is het Huis, wat een Godsvertrouwen hebben we nodig maar ook: wat wordt ons geloof in Hem verrijkt en gesterkt als we zien hoe vanaf het begin af aan deuren voor ons open gaan!

17-07-2018

We zijn op zoek naar een penningmeester. Anton Kreileman heeft ons toegezegd het Huis van Vriendschap willen te helpen oprichten. Nu het er is en alles loopt, zit zijn taak erop. Helaas! We wisten vanaf het begin dat Anton zou meedenken, meerekenen, meehelpen om het Huis van de grond te krijgen en dat hij daarna zou stoppen. Ook vanaf deze plek willen we Anton bedanken voor al zijn werk! Je begrijpt dat we nu druk bezig zijn om een vervangende penningmeester te zoeken. We zijn op zoek naar iemand met veel financiële ervaring die zich voor een aantal jaren wil committeren. Delen zou mooi zijn.

11-07-2018

Wat is er al veel werk verzet. De grote verwilderde bomen en struiken zijn gekapt en de heg is getrimd.

03-07-2018

Met dank aan Leo Kemper heeft het huis van vriendschap een cartoon.

30-06-2018

Hierbij enkele foto’s van het terrein waarop wij hopen in de toekomst ” het huis van vriendschap” verder vorm te geven.

 

23-06-2018

Huis van Vriendschap: een mooi artikel in de Tubantia door Han Haveman, foto van Bert Kamp .